Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Νίκη στον αγώνα των εργατών της "Ροδόπης"







Ξάνθη.-  Με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησαν την Πέμπτη 17/12 οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες του σωματείου της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη». Από τις 6 το πρωί όλοι οι εργάτες βρίσκονταν στην πύλη του εργοστασίου περιφρουρώντας την απεργία τους. Η διάθεση για συνεχή αγώνα ήταν έκδηλη στη μεγάλη πλειοψηφία των εργατών και αυτό αποτυπώθηκε και στη συνέλευση που έγινε προς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όπου συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των εργατών και όλοι ψήφισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Ύστερα από την καθολική συμμετοχή στις δύο τελευταίες Γενικές Απεργίες, αντιστέκονται στον πόλεμο της εργοδοσίας με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Πέμπτη 17/12. Ο μαζικός, παρατεταμένος απεργιακός αγώνας είναι γεμάτος δυσκολίες και εμπόδια, αποτελεί όμως τη μόνη διέξοδο για τους εργάτες και τις οικογένειές τους.
Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν την απάντηση των εργατών της «Ροδόπης» στην χωρίς όρια εργοδοτική τρομοκρατία. Τον τελευταίο μήνα η εργοδοσία έχει προβεί σε 11 απολύσεις εργαζομένων, ενώ έχει ανακοινώσει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν σε σύνολο τις 30. Σαν συνέχεια του παραπάνω κλίματος, σε πρόσφατη συνάντηση των εργαζομένων με το μεγαλοβιομήχανο Σαράντη του ομίλου “ΤΥΡΑΣ”, με περισσή κυνικότητα ο τελευταίος ανακοίνωσε πως θα αναγκάσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν χαρτί με το οποίο θα δίνεται το ελεύθερο στη διεύθυνση να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες κινήσεις σχετικά με την προώθηση των απολύσεων και αλλαγές σε μισθούς και ωράρια.
Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) προωθούν μια άνευ προηγουμένου ταξική επίθεση και νομοθετούν ασταμάτητα αντεργατικούς νόμους, η μεγαλοεργοδοσία μπορεί να νιώθει τρομερή αυτοπεποίθηση και να προωθεί τα τρομοκρατικά σχέδια της απρόσκοπτα. Την ώρα που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τα έχουν ακουμπήσει πλήρως στην εργοδοσία και το κεφάλαιο, την ώρα που το εργατικό κίνημα συνολικά βρίσκεται με αρνητικούς συσχετισμούς και η Αριστερά σφυρίζει αδιάφορα, το κεφάλαιο μπορεί να αλωνίζει.
Η περίπτωση της «Ροδόπης» διδάσκει σε ολόκληρη την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία πως το μέλλον που τους ετοιμάζουν είναι τρομακτικό. Υπό τη μόνιμη απειλή της ανεργίας θέλουν φθηνό, ευέλικτο και πειθήνιο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις. «Στη Ρουμανία είναι παράδεισος», αποκρίθηκε ο μεγαλοβιομήχανος. «Εργασία με 300 ευρώ χωρίς δικαιώματα και γκρίνιες, όποτε θέλουμε προσλαμβάνουμε εργάτες, όποτε θέλουμε τους διώχνουμε». Το κεφάλαιο, η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις τους είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν τον εργασιακό μεσαίωνα διά πυρός και σιδήρου, όποιο κεφάλι πάει να σηκωθεί πρέπει να κόβεται.
Οι εργάτες της «Ροδόπης» παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά, για το ψωμί και το μεροκάματο, συγχρόνως όμως παλεύουν και για λογαριασμό ολόκληρης της εργατικής τάξης στη διαδικασία συγκρότησής της κόντρα στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Μια μάχη η οποία πρέπει να στηριχτεί ολόπλευρα και μαζικά.
Η πόλη της Ξάνθης την τελευταία δεκαετία μαστίζεται από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση. Δεκάδες εργοστάσια, βιοτεχνίες, μικροί και μεγάλοι εργασιακοί χώροι έχουν κλείσει πετώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Ό,τι έχει απομείνει όρθιο μετατρέπεται σε σύγχρονο εργασιακό κάτεργο, όπως ακριβώς η «Ροδόπη». Το άνοιγμα και η σύνδεση του αγώνα σε ολόκληρη την πόλη, η μεταφορά του σε κάθε σπίτι απολυμένου, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και νέο αποτελεί πρώτιστο καθήκον. Η αυτοπεποίθηση που περισσεύει από την εργοδοσία μπορεί και πρέπει να τσακιστεί από την αποφασιστικότητα των εργατών, την ενότητα και την αλληλεγγύη του συνόλου της εργατικής τάξης.
Η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ ήταν για μια ακόμη φορά μαζικά μαζί με τους εργάτες στην περιφρούρηση της απεργίας καθώς και στη συνέλευσή τους, προσπαθώντας να αναδείξει τη σημασία του αγώνα, αλλά και την ανάγκη να εκδηλωθεί η πιο πλατιά αλληλεγγύη προς αυτόν. Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση το Σάββατο 19 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. στο καφέ «Βυζάντιο», με θέμα «Οι εργατικοί αγώνες και η προοπτική τους. Νίκη στον αγώνα των εργατών της Ροδόπης». Στην εκδήλωση έχει καλεστεί και θα συμμετέχει το σωματείο της «Ροδόπης», όπως και σωματεία άλλων εργοστασίων (ΚΟΜΟΤΕΞ, ΣΕΚΑΠ, κ.λπ.), συνδικαλιστικά σχήματα, πολιτικές οργανώσεις και, φυσικά, εργαζόμενοι και άνεργοι, με πρώτους τους απεργούς της γαλακτοβιομηχανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: