Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Για το 39ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 30/11-1/12, πραγματοποιήθηκε το 39ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), το οποίο διεξάγεται κάθε 4 χρόνια. Η ΟΙΕΛΕ με πρόφαση τον ομοιοεπαγγελματικό της χαρακτήρα, έχει διαγράψει μια σειρά σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, γιατί έχουν γίνει κλαδικά. Ο Σύλλογος των Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (Σ.Ε.Φ.Κ.) παρενέβη και ζήτησε την επανεγγραφή του, αλλά και άλλων σωματείων στην ομοσπονδία. Όμως, για ακόμη μια χρονιά η Ομοσπονδία αποφάσισε να μην δεχτεί όλους τους εργαζόμενους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τους αφήνει έκθετους, χωρίς τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους.

Επιπλέον, η πλειοψηφούσα παράταξη «ΕΝΟΤΗΤΑ» (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητοι) αποφάσισε κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΟΙΕΛΕ να προτείνει την τροποποίηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας. Οι προτεινόμενες αλλαγές προέβλεπαν τη δυνατότητα διεξαγωγής ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας καθώς και τη δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίων εξ αποστάσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη! Ταυτόχρονα, όριζαν ότι οι εκλογές των σωματείων που εκπροσωπούνται στην Ομοσπονδία θα πραγματοποιούνται με αυξημένη αναλογική, αντί της απλής που ίσχυε μέχρι τώρα.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις, μέσα από την τοποθέτησή τους κατήγγειλαν την πρακτική αυτή, η οποία έχει στόχο να αντικαταστήσει τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες και την πραγματική συμμετοχή του κόσμου, ενώ επιπλέον στοχεύει να κάνει ακόμα πιο ωμή και καθοριστική την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας μέσα στα σωματεία. Ταυτόχρονα, η ΑΣΚΙΕ, η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, επέλεξε να μην αντιπαρατεθεί στις τροπολογίες με ουσιαστικό πολιτικό τρόπο αναδεικνύοντας την εφαρμογή επί της ουσίας του ν. Χατζηδάκη, αλλά έμεινε σε μια ήπια καταγγελία του διαθέσιμου χρόνου για τη συζήτηση επί των αλλαγών. Είναι σαφές ότι οι κινήσεις της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, παρόλο που η ίδια προβάλλει τον «αντικυβερνητικό» της χαρακτήρα, εξυπηρετούν πλήρως τις προθέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και συνολικά του συστήματος. 

Μετά από την τοποθέτηση των Αγωνιστικών Κινήσεων που ήταν οι πρώτες που έβαλαν το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη, άρχισαν να υπάρχουν τοποθετήσεις στο συνέδριο για αυτό το ζήτημα. Τελικά (και υπό την πίεση τοποθετήσεων που ανέδειξαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα των προτεινόμενων καταστατικών αλλαγών), η «ΕΝΟΤΗΤΑ» ανακοίνωσε την απόσυρση των επαίσχυντων τροπολογιών, σίγουρα όμως χωρίς να παραιτείται από αυτή την κατεύθυνση.

Η Ταξική Πορεία και οι Αγωνιστικές Κινήσεις δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανεξαρτησία των συνδικαλιστικών οργάνων μας! Δεν πρόκειται να τα χαρίσουμε στο σύστημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου