Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Η αξιολόγηση-στοχοθεσία είναι κεντρικό στοιχείο της επίθεσης σε υγειονομικούς και δημόσιους υπαλλήλους

 ● Η αξιολόγηση – στοχοθεσία είναι μια απολύτως και χειραγωγούμενη διαδικασία και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι οι προθέσεις του συστήματος είναι να τους τρομοκρατούν, να τους εξαναγκάζουν σε παραπέρα εντατικοποίηση, να δηλητηριάζουν το εργασιακό περιβάλλον μετατρέποντας συναδέλφους σε ανταγωνιστές, να αυξάνουν την καθημερινή πίεση επάνω τους, και σε καμία περίπτωση να τους βοηθήσει.     

● Όσο γελοία και να φαίνονται τα υπαγορευμένα σχόλια που πρέπει να χρησιμοποιούν οι αξιολογητές, με αόριστες φράσεις και ενθαρρυντικές παρατηρήσεις, σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά την αιτία του κακού: έλλειψη προσωπικού και υποδομών, κακοπληρωμένη εργασία, αβεβαιότητα που νιώθουν ακόμη και οι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου για το επόμενο διάστημα στον χώρο της υγείας. 

● Για να καταλήξει το όλο «θέατρο» στα έξι σημεία «προς ανάπτυξη» του εργαζομένου καθώς είναι έτσι διαμορφωμένο το πλαίσιο της αξιολόγησης – στοχοθεσίας που είναι αδύνατο να ξεφύγουν αξιολογούμενοι και αξιολογητές. (Στην περίπτωση που ο αξιολογητής απαντήσει ΝΑΙ στην ερώτηση είναι ο αξιολογούμενος «υπάλληλος υψηλής απόδοσης και δυνατοτήτων»; τότε η μακροσκελής αιτιολόγησή του θα σταλεί για αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Νομικό Συμβούλιο!!!)

Κατά συνέπεια οι ατομικές εκθέσεις αξιολόγησης των εργαζομένων που συγκεντρώνονται χρόνο με τον χρόνο θα αποτελέσουν τη «δεξαμενή υποψηφίων» για μετακινήσεις, καθήλωση βαθμού και μισθού, ακόμη και για απολύσεις…

● Είναι με άλλα λόγια η αξιολόγηση – στοχοθεσία μια Κεντρική Επιλογή του συστήματος, ένα πολυεργαλείο που εξασφαλίζει και το ασφυκτικό εργασιακό περιβάλλον, και την τρομοκράτηση του εργαζόμενου ώστε να μην διαμαρτύρεται και διεκδικεί, και την απειλή για τιμωρητικές συνέπειες. Κυρίως όμως στρώνει το έδαφος για να πατήσουν οι νέες διατάξεις – μεταρρυθμίσεις στη δημόσια περίθαλψη. Η παρουσίαση από την κυβέρνηση του «νέου υγειονομικού χάρτη» θα συνοδεύεται από συγχωνεύσεις, ακόμη και κλεισίματα νοσοκομείων. Αυτό συνεπάγεται τη μετακίνηση και αλλαγή αντικειμένου και χώρου δουλειάς των εργαζομένων. Η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ θα επιφέρει ανατροπή στην εργασιακή και μισθολογική σχέση χιλιάδων εργαζομένων. Η προτροπή της κυβέρνησης «θέλετε περισσότερα χρήματα; Δουλέψτε περισσότερο!» φανερώνει ποια είναι τα «εφόδια-εργαλεία» που μας προσφέρουν. Αν δεν τα αξιοποιήσουμε είμαστε τεμπέληδες και δεν πιάνουμε τον «σφυγμό της ομάδας».

Η καθολική άρνηση της αξιολόγησης – στοχοθεσίας αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της συγκροτημένης πάλης των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας καθώς και σε όλο το δημόσιο. Είναι ένα πλαίσιο που απαιτεί την ενιαία, αγωνιστική στάση των δημοσίων υπαλλήλων και τη μαζική έκφραση της εναντίωσής μας σ΄ αυτό: με Απεργιακές κινητοποιήσεις αντίστοιχης μαζικότητας και αποφασιστικότητας μ΄ αυτές της περασμένης δεκαετίας, όταν οι υγειονομικοί βγήκαν στους δρόμους μαζί με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, ΟΤΑ κλπ και πέτυχαν την απόσυρση των ποσοστώσεων.

Χωρίς αυταπάτες για «καλή και κακή» αξιολόγηση να παλέψουμε για την πλήρη κατάργησή της και τη διεκδίκηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς μας που να καλύπτουν το μεγάλο κόστος ζωής. Η γραμμή της ΑΔΕΔΥ – ΠΟΕΔΗΝ για απεργία – αποχή από την αξιολόγηση με τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο ούτε κατά το ελάχιστο ανταποκρίνεται από μόνη της στη σοβαρότητα του ζητήματος. Αντιμετωπίζει κεντρικού χαρακτήρα επίθεση στα δικαιώματά μας με γραφειοκρατικά τεχνάσματα και τρικ, αντί να καλέσει σε γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση όπου ο κάθε εργαζόμενος θα σταθεί δίπλα στους συναδέλφους του και θα παλέψουν με όρους κινήματος την κατάργηση της αξιολόγησης – στοχοθεσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου