Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Ανταπόκριση από την ιδρυτική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό τομέα


Την Κυριακή 22/10 στο σινεμά «Τριανόν» πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική καταστατική συνέλευση του Σωματείου εργαζόμενων οπτικοακουστικού τομέα (κινηματογραφικών γυρισμάτων), ύστερα από την πρωτοβουλία που πήρε η Κίνηση Τεχνικών Κινηματογράφου -Τηλεόρασης, με συλλογή υπογραφών τον Μάιο.

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν 84 συνάδελφοι, αναγνωρίζοντας το κενό που επικρατεί στον κλάδο λόγω έλλειψης συλλογικού συνδικαλιστικού οργάνου, αλλά και της κατάστασης που βιώνουν, με βάση τους όρους κάτω από τους οποίους καλούνται να εργαστούν. Ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι στα γυρίσματα έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με το βάθεμα της αντεργατικής πολιτικής. Εξαναγκάζονται σε ατομική διαπραγμάτευση του ημερομισθίου τους από την εργοδοσία, ενώ υπογράφουν συμβάσεις εικονικές, κομμένες και ραμμένες στις ορέξεις των παραγωγών, που θέτουν υπό αμφισβήτηση στοιχειώδη δικαιώματα τους, ακόμη και τα ένσημα 12ης κλάσης που δικαιούται ο κλάδος. Το καθεστώς που θέλει τον εργαζόμενο να είναι stand by περιμένοντας τηλέφωνο από τον εργοδότη την τελευταία στιγμή, για να μάθει ότι δουλεύει τείνει να γίνει κανονικότητα, ενώ η εντατικοποίηση και οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς, κάτω από δύσκολες συνθήκες, συνθέτουν την εργασιακή πραγματικότητα των εργαζόμενων του κλάδου. Μια πραγματικότητα απίστευτης επισφάλειας και μάλιστα, κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας και το διαρκή φόβο της απόλυσης, αν τυχόν τολμήσουν να θέσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην εργοδοσία.

Το σωματείο που υπάρχει στον κλάδο (ΕΤΕΚΤ) έχει ξεκάθαρα εργοδοτικά χαρακτηριστικά, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις που βάζει για να δεχτεί έναν εργαζόμενο να γίνει μέλος του είναι απαγορευτικοί για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων του κλάδου.

Συνεπώς, η ίδρυση και συγκρότηση σωματείου από τους εργαζόμενους, που θα αποτελεί δικό τους εργαλείο και θα υπερασπίζεται τα δικά τους δικαιώματα, είναι αναγκαία και αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη για τον κλάδο. Φυσικά, η εμπλοκή παραπάνω συναδέλφων στη διαδικασία αυτή και η μαζικοποίηση του είναι επίσης αναγκαία.

Η τακτική λειτουργία του Σωματείου και η πολιτική συζήτηση στα πλαίσια αυτής, είναι αναγκαίοι όροι για το προχώρημα της δράσης μας. Και σε αυτό το επίπεδο έχουμε ορισμένες παρατηρήσεις ως προς την ιδρυτική συνέλευση. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη βάση του καταστατικού που προτάθηκε, έλειψε η πολιτική ανάλυση για τα χαρακτηριστικά του κλάδου, αλλά και συνολικά για την εργασιακή κατάσταση που διαμορφώνεται για τον κόσμο της δουλειάς. Επίσης, δεν αναλύθηκαν οι διατάξεις του καταστατικού από τη συντακτική ομάδα, η οποία κατά βάση απαρτίζονταν από μέλη του ΠΑΜΕ, προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι να κατανοήσουν τι προέβλεπαν. Μετά από παρότρυνση μας να εξηγηθεί περαιτέρω το καταστατικό, η απάντηση που πήραμε ήταν πως «θα κουραστούν οι συνάδελφοι» από μια πολύωρη διαδικασία. Διαφωνούμε κάθετα με μια λογική που θέλει τα μέλη του σωματείου παρακολουθητές των διαδικασιών του και όχι ενεργά υποκείμενα στη διαμόρφωση των αποφάσεων του!

Επιπλέον, θεωρούμε άκρως προβληματική την τοποθέτηση των μελών του ΠΑΜΕ σε σχέση με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, τις οποίες έχουν εντάξει στο άρθρο σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες του σωματείου. Στην τοποθέτηση μας θέσαμε τη διαφωνία μας με το ζήτημα αυτό και θέσαμε την αναγκαιότητα να μην αποδεχτεί το σωματείο καμία από τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη και να μην υποκύψει στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η αντεργατική πολιτική που ακολούθησαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις. Να μην προβλέπει ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, όπως και να μην δεχτεί την εγγραφή του στο ΓΕΜΗΣΟΕ και στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Συνολικά, να πάει κόντρα στους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι προβλέπουν το φακέλωμα των σωματείων και τον κρατικό τους έλεγχο.

Η απάντηση που πήραμε για το ζήτημα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών ήταν πως κάτι τέτοιο δε θα γίνει αποδεκτό από το Πρωτοδικείο. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, τη συγκρότηση του σωματείου μας και την υπόσταση του θα την αποφασίσει το Πρωτοδικείο ή οι δεκάδες συνάδελφοι που συγκεντρώθηκαν; Και αν από την ίδρυση του το σωματείο αποδεχτεί το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο που θέλει να επιβάλει το κράτος, χωρίς καν να προσπαθήσει να το κοντράρει, ποια θα είναι η συνέχεια; Πως ακριβώς βλέπουν οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ την αγωνιστική κίνηση του σωματείου, η οποία είναι πέρα για πέρα αναγκαία, αν είναι εγκλωβισμένοι στη λογική ότι πρέπει να κινούμαστε με το γράμμα του νόμου;

Είναι σαφές πως είναι αναγκαία η αντιπαράθεση του σωματείου μας με την κατεύθυνση που προωθούν οι αντεργατικοί νόμοι των κυβερνήσεων, που θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα τα σωματεία και να βγάλουν στην παρανομία τη συνδικαλιστική δράση. Για όλα αυτά πρέπει οι εργαζόμενοι του κλάδου να κουβεντιάσουν, προκειμένου η πάλη απέναντι στο χτύπημα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων να γίνει δική τους υπόθεση!

Το βήμα που έγινε με τη συγκρότηση σωματείου στον κλάδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό! Το ζητούμενο από δω και μπρος είναι η ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων στις διαδικασίες του και στη λήψη των αποφάσεων του. Το σωματείο μας πρέπει να γίνει όπλο στα χέρια μας, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και να διεκδικήσουμε συλλογικά ζωή και δουλειά με δικαιώματα!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου