Έγιναν στις 15 Απριλίου εκλογές για Δ.Σ. Σωματείου, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, μετά από πέντε χρόνια, στο Νοσοκομείο Ξάνθης.
Οι δυνάμεις που συμμετείχαν με συνδυασμούς και τα αποτελέσματα παρατίθενται από κάτω:
ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΨΗΦΙΣΑΝ 343 ΕΓΚΥΡΑ 327 ΑΚΥΡΑ 16 ΛΕΥΚΑ 6
ΕΔΡΕΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΠΑΜΕ) 13 -
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 74 2
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΦΛΟΓΑ (ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ) 70 2
ΔΗ.ΣΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 142 3
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 22 -
ΠΟΕΔΗΝ
ΨΗΦΙΣΑΝ 343 ΕΓΚΥΡΑ 331 ΑΚΥΡΑ 12 ΛΕΥΚΑ 8
ΕΔΡΕΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΠΑΜΕ) 12 -
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 2
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΦΛΟΓΑ (ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ) 67 2
ΔΗ.ΣΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 151 3
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 24* -
*Ο ν.1264 ορίζει ως εκλογικό σύστημα ενισχυμένη αναλογική. Η ΠΟΕΔΗΝ την υιοθετεί και πριμοδοτεί τις μεγάλες δυνάμεις. Με βάση αυτό, ενώ με απλή αναλογική βγαίνει έδρα για την Τ.Π., την χάνει από τους ανεμβολίαστους.
Η συγκρότηση συνδυασμού από τους ανεμβολίαστους εργαζομένους που είναι σε αναστολή (περίπου 50 άτομα στο σύνολό τους) έγινε μια βδομάδα πριν τις εκλογές και στηρίχθηκε από αρκετούς συναδέλφους. Οι δύο άλλοι συνδυασμοί (πλην του ΠΑΜΕ και της Ταξικής Πορείας) έχουν σαφή πολιτικό προσδιορισμό όσο κι αν επιδίωξή τους είναι να εμφανίζονται αντιπαραταξιακοί, και οι επικεφαλής τους στηρίζονται από ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΥ) και ΔΑΚΕ. Οι επικεφαλής των ανεμβολίαστων στηρίζονται από ΔΑΚΕ επίσης.
Οι εγγραφές νέων μελών στο σωματείο με δικαίωμα ψήφου συνεχίζονταν ακόμη και την ημέρα των εκλογών και με απόφαση που πάρθηκε μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση (από ποιον άραγε μιας και το ΔΣ παραιτήθηκε και η εφορευτική δεν συνεδρίασε ποτέ;) έγιναν δεκτοί στο σωματείο όλοι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου κάθε μορφής (περίπου 150), πλην των εργολαβικών. Είναι γεγονός ότι η Ταξική Πορεία υποστηρίζει την είσοδο στο σωματείο όλων των μορφών εργαζομένων στον ίδιο χώρο ως μέσο υπεράσπισης των ευάλωτων αυτών συναδέλφων μας και πεδίο αγωνιστικής δράσης και ενότητας των εργαζομένων, τα κίνητρα ωστόσο των δυνάμεων που αποφάσισαν να τους εντάξουν ήταν ψηφοθηρικά και μόνο.
Για την Ταξική Πορεία ήταν η πρώτη φορά που παρέμβηκε εκλογικά στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Το ψηφοδέλτιό της αποτελούσαν 4 εργαζόμενες. Η παρουσία της στο νοσοκομείο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν συνεχής και ουσιαστική. Ήταν επίσης η μοναδική! Το προεδρείο του σωματείου, κρυμμένο πίσω από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας το τελευταίο δίχρονο αλλά και πριν απ΄ αυτό, ήταν άφαντο, ξεσηκώνοντας τις διαμαρτυρίες πολλών εργαζομένων. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι εκφράστηκαν θετικά υπέρ της Ταξικής Πορείας και της παρέμβασής της. Όσο για το ΠΑΜΕ η παρέμβασή του είναι αποκλειστικά εκλογική και μόνο. Δεν εμφανίζεται ούτε σε συνέλευση. Συνεπώς, η Ταξική Πορεία ανέμενε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα μιας και επικεφαλής των συνδυασμών που εντέλει πλειοψήφησαν ήταν το προεδρείο του απερχόμενου Δ.Σ.
Συμπερασματικά καταλήγουμε στην άποψη ότι φωνές σαν τη δική μας, παρότι αφήνουν κινηματική παρακαταθήκη στις συνειδήσεις των εργαζομένων, δεν πριμοδοτούνται σε περιόδους γενικευμένης κινηματικής υποχώρησης. Η επιθετική κυβερνητική πολιτική και η επαπειλούμενη όξυνση παρά πέρα της επίθεσης, η φρίκη του πολέμου και της προοπτικής του, η οικονομική δυσχέρεια, η αρρώστια, η αβεβαιότητα και ανασφάλεια που παράγουν ολα αυτά, δεν ριζοσπαστικοποιούν το λαό και τους εργαζόμενους με αυτόματο τρόπο. Πολλές φορές τους στρέφουν σε συντηρητικές και ατομικές λύσεις. Εντείνουν μέσα τους την ανεμπιστοσύνη στην προοπτική του αγώνα και της αναμέτρησης και η κατάληξη είναι να κυριαρχεί πάλι η ανάθεση και η διαχείριση από τις ίδιες αντιδραστικές και συντηρητικές δυνάμεις… Η ανατροπή αυτού του κλίματος και η ανάπτυξη των ταξικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της αντίστασης, της διεκδίκησης και της αναμέτρησης είναι καθήκον όλων των αριστερών αγωνιστών. Η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος είναι επιτακτική ανάγκη. Η ακούραστη συνδικαλιστική παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στην κατεύθυνση αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου