Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Δυναμωμένοι απ' την πανελλαδική σύσκεψη της Ταξικής Πορείας

 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πανελλαδική σύσκεψη της Ταξικής Πορείας το σαββατοκύριακο 18-19 Σεπτέμβρη. Δεκάδες συναγωνιστές και συναγωνίστριες, από περισσότερες από 10 πόλεις και πλήθος κλάδων και χώρων δουλειάς, συζητήσαμε πάνω σε ολόκληρο το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της αντεργατικής επίθεσης, της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της ακρίβειας που εκτινάσσεται. Αλλά και πάνω στην ανάγκη αντίστασης απ’ την πλευρά των εργαζόμενων, την ανάγκη και τις δυνατότητες συλλογικής οργάνωσης και δράσης, τις προσπάθειες και τις ευθύνες της Ταξικής Πορείας στην ενίσχυση της κατεύθυνσης του αγώνα, τα προβλήματα που προκαλεί η κατάσταση των συλλογικών οργάνων, η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών κι οι αντιλήψεις και πρακτικές των κυρίαρχων συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Εκφράσαμε τη συλλογική μας συμφωνία με τα κείμενα που συνόδευσαν τη σύσκεψη και τα οποία, μαζί με τα κείμενα της προηγούμενης πανελλαδικής σύσκεψης αλλά και τα υπόλοιπα υλικά της Ταξικής Πορείας, αποτυπώνουν συγκροτημένα τις αναλύσεις, τα συμπεράσματα και τις κατευθύνσεις μας.

Τη σύσκεψη απασχόλησε ιδιαίτερα το πλαίσιο που διαμορφώνει η ψήφιση του αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη. Ένας νόμος που χτυπάει ταυτόχρονα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Χτυπάει δικαιώματα στον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων, όπως είναι το 8ωρο, αλλά και σε κάθε πλευρά των όρων δουλειάς των εργαζόμενων. Παράλληλα χτυπάει τη δυνατότητά τους ν’ αντισταθούν και να διεκδικήσουν. Με το πλήθος των διατάξεων που περιλαμβάνει ο νόμος, η κυβέρνηση θέλει να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και εξοπλίζει τους εργοδότες με νέα εργαλεία για την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, με συνέπειες που θα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο στην περίοδο που έχουμε μπροστά μας. Ήδη η κίνηση της εργοδοσίας του e-food έδειξε ξεκάθαρα πώς ο νόμος ανοίγει την όρεξη του κεφαλαίου, που μόνο στο βαθμό που βρίσκει απέναντί του την αντίσταση και τη διεκδίκηση των εργαζόμενων μπορεί να αναγκαστεί σε αναδιπλώσεις και υποχωρήσεις. Είναι πολλές ακόμα οι αντεργατικές πλευρές αυτού του νόμου που μένουν να αναδειχτούν και απαιτούν την εγρήγορση του κινήματος, στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτού του εκτρώματος.

Ειδική σημασία έχει η επίθεση στο δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Απ’ το χτύπημα της συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της “ατομικής διευθέτησης” του ωραρίου, μέχρι το μητρώο ΓΕΜΗΣΟΕ, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και την απαγόρευση της ανάρτησης ανακοινώσεων στους χώρους δουλειάς, κι απ’ τα εμπόδια στην προκήρυξη, την υλοποίηση και την περιφρούρηση απεργίας, μέχρι την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τις απολύσεις εκπροσώπων των εργαζόμενων, ο νόμος ουσιαστικά βγάζει τον ταξικό συνδικαλισμό στην παρανομία. Επιβάλει ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και περιορισμού της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, τέτοιο που να ξεδοντιάζει τα συνδικαλιστικά όργανα. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τόσο οι ευθύνες του επίσημου συνδικαλισμού, αστικού και ρεφορμιστικού, στην προετοιμασία του εδάφους για το σημερινό χτύπημα, όσο και οι δυνατότητες που εξακολουθεί να έχει η οργανωμένη πάλη. Δυνατότητες που φοβάται το σύστημα και βιάζεται να καταπνίξει, παρ’ όλη την αποσυγκρότηση που επικρατεί. Η μάχη που πρέπει να δοθεί ενάντια στην υποταγή των σωματείων στις αντιδραστικές προδιαγραφές του νόμου και για την υπεράσπιση της ελεύθερης απ’ το κράτος και την εργοδοσία δράσης τους, αποκτά επίσης ειδική σημασία. Γι’ αυτό και η σύσκεψη κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση, προς τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα, υπεράσπισης του συνδικαλισμού που υπηρετεί τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Η πανδημία και βασικά ο τρόπος με τον οποίο τη διαχειρίστηκε και την αξιοποίησε προς δικό της όφελος η κυβέρνηση κι η εργοδοσία, όξυναν τα προϋπάρχοντα προβλήματα και πρόσθεσαν νέα για τους εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα των εργοδοτικών εγκλημάτων, που μαστίζουν ολόκληρους κλάδους, όπως και το ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας που αφορά κάθε εργαζόμενο. Η σχέση του με την εντατικοποίηση και την εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει επιβληθεί σε πολλούς χώρους δουλειάς, συμπεριλαμβανομένων των εργοταξίων σε μικρότερα και μεγαλύτερα έργα, καθώς και της καθαριότητας στους ΟΤΑ. Η ανάγκη διεκδίκησης δωρεάν, αποτελεσματικών και κατάλληλων μέσων προστασίας απ’ τον κορονοϊό, με τους εργοδότες να μετακυλούν τις δικές τους ευθύνες για διασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας στους ίδιους τους εργαζόμενους, υπό τη γενική καθοδήγηση της κυβέρνησης με το ιδεολόγημα της “ατομικής ευθύνης”. Η δε τηλεργασία, που παρουσιάστηκε σαν μέτρο αποφυγής της διάδοσης του ιού, γρήγορα αποδείχτηκε εργαλείο διάλυσης του ωραρίου, παραπέρα εντατικοποίησης και απομόνωσης των εργαζόμενων απ’ τους συναδέλφους τους, γι’ αυτό και πλήθος εργοδοτών επέλεξαν τη μονιμοποίησή της, με μόνο κριτήριο το πόσο τους εξυπηρετεί στο κυνήγι της μεγαλύτερης εκμετάλλευσης.

Με ιδιαίτερο τρόπο απασχόλησαν τη σύσκεψη οι εξελίξεις στο χώρο των υγειονομικών, και εισηγητικά και στη συζήτηση που ακολούθησε. Τα προβλήματα που πολλαπλασιάστηκαν λόγω πανδημίας, η θέση σε αναστολή χιλιάδων εργαζόμενων με πρόσχημα τον εμβολιασμό, η πολιτική που εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει με νέα ένταση η κυβέρνηση χτυπώντας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και το λαϊκό δικαίωμα σε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, αναδεικνύουν τους αγώνες που έχουν να δώσουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με το λαό στο πλευρό τους. Επιδιώκοντας να ενισχύσουν αυτούς τους αγώνες, οι συναγωνιστές κι οι συναγωνίστριες της Ταξικής Πορείας που εργάζονται και παρεμβαίνουν σε νοσοκομεία όλης της χώρας συζήτησαν τα χαρακτηριστικά και τους στόχους πάλης που πρέπει ν’ αναδειχτούν και τους τρόπους για την καλύτερη προώθησή τους, πάντα σε σύνδεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το λαό, που δέχονται την ίδια επίθεση.

Ζητήματα τακτικής, βελτίωσης της παρέμβασης και της οικοδόμησης δεσμών με τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία συζητήθηκαν και συνολικά. Η ανταλλαγή εμπειρίας από διαφορετικούς χώρους, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές ταχύτητες ως προς την οργάνωση των εργαζόμενων αλλά και την εξέλιξη της επίθεσης, ανέδειξε τη δυνατότητα της Ταξικής Πορείας να εξειδικεύει τις αναλύσεις, τις τοποθετήσεις και τους στόχους πάλης σε διάφορους κλάδους, παράλληλα με τη σύνδεση των ιδιαίτερων προβλημάτων και συνθηκών με τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις του συστήματος και την επίθεση που εξελίσσεται συνολικά απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό.

Απολογίζοντας τη δράση της, με ειδικό βάρος στην περίοδο της πανδημίας και μέσα στις ειδικές συνθήκες που διαμόρφωσαν τα κατασταλτικά μέτρα κι οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το πλαίσιο ποινικοποίησης των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων που ψήφισε το καλοκαίρι του 2020, η Ταξική Πορεία διαπίστωσε ότι βγήκε δυναμωμένη και με αυξημένη εμπιστοσύνη στις απόψεις και στις δυνατότητές της να απευθυνθεί με πιο ουσιαστικό και αναβαθμισμένο τρόπο στους εργαζόμενους. Ανανέωσε την κατεύθυνση της τακτικής λειτουργίας σχημάτων σε κάθε πόλη που δραστηριοποιείται και της παρέμβασης σε κάθε ζήτημα που αναδεικνύεται με σκοπό τη μαζική κινητοποίηση των εργαζόμενων. Παράλληλα, θα εντείνει τις προσπάθειες για πανελλαδικό συντονισμό με μόνιμο τρόπο, τόσο γενικά όσο και ανά κλάδο.

Η πανελλαδική σύσκεψη της Ταξικής Πορείας μάς έδωσε τη δυνατότητα να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας. Η συνεύρεση δεκάδων συναγωνιστών, διαφορετικών ηλικιών κι εμπειριών, αλλά με κοινή την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των εργαζόμενων και του λαού, μας έδωσε νέα εφόδια και νέα πνοή στην πάλη για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου