Ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχόλησε την Πανελλαδική Σύσκεψη της Ταξικής Πορείας το σαββατοκύριακο 18-19 Σεπτέμβρη, ήταν το ζήτημα της στάσης των σωματείων απέναντι στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και στις διατάξεις του οι οποίες θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα τη συνδικαλιστική δράση, να ελέγξουν ασφυκτικά τα σωματεία και να ακυρώσουν τη λειτουργία τους ως όργανα ταξικής πάλης.
Η Σύσκεψη επιβεβαίωσε τη συμφωνία για την ανάγκη άμεσης προώθησης ενός πλαισίου-πρότασης προς τα σωματεία, μέσα από το οποίο θα αναδεικνύεται η άρνηση εφαρμογής αυτού του αντεργατικού τερατουργήματος. Αυτό το πλαίσιο-πρόταση οι αγωνιστές της Ταξικής Πορείας έχουν ξεκινήσει ήδη να το προωθούν σε σωματεία αλλά και σε εργατικές συλλογικότητες, με στόχο να αποτελέσει τη βάση για τη συγκρότηση διευρυμένης αντίστασης στο νόμο Χατζηδάκη και με στόχο την ανατροπή του.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Να μην αποδεχθούμε καμία εφαρμογή των διατάξεων του
νόμου Χατζηδάκη!
Όλοι στον αγώνα για την ανατροπή του!
Το εργατικό κίνημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ολομέτωπη επίθεση. Οι δυνάμεις του κεφάλαιου, ξένου και ντόπιου, έχουν βαλθεί να ισοπεδώσουν κάθε έννοια εργατικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Εκμεταλλεύονται την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης για να επιβάλουν την εργασιακή βαρβαρότητα, να δέσουν χειροπόδαρα το εργατικό κίνημα, να αποτρέψουν κάθε δυνατότητα αντίστασης και διεκδίκησης.
Ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά αποτελεί συστατικό στοιχείο αυτής της επίθεσης, συμπυκνώνει διαθέσεις χρόνων της άρχουσας τάξης και του κεφάλαιου. Είναι ένα σοβαρό χτύπημα σε κορυφαίες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Η κατάργηση του 8ωρου και της υπερωριακής αμοιβής, η ατομική διευθέτηση, δηλαδή η υποδούλωση των εργαζομένων, πάνε χέρι-χέρι με το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, με τον κρατικό έλεγχο στα σωματεία, με την επιβολή ενός ασφυκτικού πλαισίου λειτουργίας τους που ακυρώνει τη λειτουργία τους ως όργανα ταξικής πάλης.
Ο νόμος Χατζηδάκη και οι εγκύκλιοι που ακολούθησαν βάζουν ανοιχτά πλέον την ανάγκη τα εργατικά σωματεία να πάρουν θέση. Να αντιταχθούν σε κάθε πτυχή αυτού του αντεργατικού τερατουργήματος. Να μην αποδεχθούν καμία εφαρμογή των διατάξεών του. Τα σωματεία είναι όργανα πάλης της εργατικής τάξης και δεν θα δίνουν λογαριασμό στο κεφάλαιο και στο κράτος του. Ο συνδικαλισμός δεν θα γίνει έρμαιο στις επιταγές του ταξικού αντιπάλου.
- Δεν αποδεχόμαστε καμιά αλλαγή στα καταστατικά των σωματείων που επιβάλλουν οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη. Τα καταστατικά των σωματείων αποτελούν τη βάση της συμφωνίας των εργαζομένων για τη συλλογική, οργανωμένη πάλη τους για την υπεράσπιση των ταξικών τους συμφερόντων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
- Αρνούμαστε την εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Τα σωματεία νομιμοποιούνται μέσα από τη στήριξη και τη συμμετοχή των εργαζομένων. Δεν δίνουμε κανένα στοιχείο για τα μέλη του σωματείου.
- Δεν νομιμοποιούμε το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Τα σωματεία δεν είναι επιχειρήσεις. Τα σωματεία ανήκουν ισότιμα σε όλα τα μέλη τους και τα διοικητικά τους συμβούλια λογοδοτούν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη τους, γιατί αυτούς εκπροσωπούν και τις δικές τους αποφάσεις υλοποιούν.
- Όχι στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Δεν νομιμοποιούμε καμία κρατική παρέμβαση στις διαδικασίες των σωματείων. Οι αποφάσεις των σωματείων παίρνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με τα φυσική τους παρουσία και διαφυλάσσονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
- Καμία παρέμβαση στα οικονομικά των σωματείων. Καμία παρακράτηση συνδρομής από την εργοδοσία. Καμία οικονομική εξάρτηση από το κράτος. Στηριζόμαστε αποκλειστικά στις εισφορές των μελών μας.
- Κάτω τα χέρια από την απεργία - Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση. Δεν αποδεχόμαστε τους όρους που θέτει για την απεργία το κράτος και η εργοδοσία, δεν αποδεχόμαστε την πλειοψηφία του 50%+1. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν και να περιφρουρήσουν τις αποφάσεις τους και τα δικαιώματά τους. Καμιά απόλυση μέλους ΔΣ. Καμιά απόλυση εργαζομένου για λόγους συνδικαλιστικής δράσης.
Τα
δικαιώματα και οι κατακτήσεις μας δεν μπαίνουν στο γύψο.
Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζομένους για την ανατροπή του νόμου
Χατζηδάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου