Ακόμη ένα «εργατικό ατύχημα» έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη λίστα με τους νεκρούς εργαζόμενους. Το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις Μοίρες, όταν ένας 50χρονος οικοδόμος χτυπήθηκε από ρεύμα και έπεσε από την σκαλωσιά από ύψος 5 μέτρων περίπου. Τρείς μέρες πριν είχαμε άλλο ένα θάνατο από ηλεκτροπληξία σε ξενοδοχείο στην Γεωργιούπολη Χανίων. Ο εργαζόμενος από την πτώση αυτή τραυματίστηκε σοβαρά, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου λίγο αργότερα πέθανε.
Ωστόσο κάθε άλλο παρά εργατικά ατυχήματα είναι όλα όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στους χώρους εργασίας. Είναι εργοδοτικά εγκλήματα και σαν τέτοια οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν. Οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, οι χαμηλοί μισθοί, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας μα πάνω απ' όλα η τάση του κεφάλαιου για μεγιστοποίηση των κερδών του θυσιάζοντας ακόμη και τις ζωές των εργαζομένων.
Σ' αυτό το κλίμα συμβάλλει η ένταση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, με στόχο την κατάργηση των υπολειμμάτων εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Ο ν. Χατζηδάκη, το πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, ο έλεγχος των σωματείων, η απαγόρευση της απεργίας κλπ. σε αυτό στοχεύουν. Να διαμορφώσουν ένα φτηνό και κυρίως αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, που στο όνομα της επιβίωσης θα δέχεται να δουλεύει σε συνθήκες γαλέρας.
Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τους μηχανισμούς ελέγχου του ΣΕΠΕ (που τους επικαλείται το ΕΚΗ, αφού στην λογική του δεν είναι η ανάπτυξη των εργατικών αγώνων). Όσο κι αν αυτοί οι μηχανισμοί έδιναν μια χαραμάδα προστασίας για τους εργαζόμενους, με την κυβερνητική πολιτική έχουν απαξιωθεί και είναι πλέον ανενεργοί. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν την υποταγή τους στην κυβερνητική κανονικότητα (πρόσφατο παράδειγμα η στάση τους στην ψήφιση του ν/σ Χατζηδάκη).
Οι εργαζόμενοι μόνο ένα δρόμο έχουν να διαβούν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, στη δουλειά με δικαιώματα. Τον δρόμο της συγκρότησης και μαζικοποίησης των εστιών αντίστασης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.
- Μαζικός αγώνας για δουλειά με δικαιώματα
- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου