Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ;

Ένα ερώτημα που βασανίζει τον τελευταίο ενάμιση μήνα κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Αν και νομίζω θα ήταν καλύτερο η κυβέρνηση και οι (ει)δικοί της ν' απαντήσουν στο ερώτημα γιατί έχουμε 100 θανάτους κάθε μέρα, 40 μέρες τώρα.

Ας ξεκινήσουμε όμως με το πρώτο ερώτημα. Τι φταίει και μετά από 8 βδομάδες καραντίνα τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι σταθερά τριψήφια; Ο χαρακτήρας των Θεσσαλονικιών απαντά ο Γεωργιάδης μετά από «επιστημονική μελέτη» που ο ίδιος έκανε. Λόγω του χαρακτήρα τους συνωστίζονται στα λεωφορεία κι όχι επειδή τα δρομολόγια είναι αραιά. Λόγω του χαρακτήρα τους δέχονται να εργάζονται χωρίς μέσα προστασίας κι όχι γιατί η διεκδίκησή τους είναι αιτία απόλυσης. Λόγω του χαρακτήρα τους δεν κάνουν test κι όχι επειδή δεν έχουν χρήματα -αλλά ακόμα κι αν κάνουν κι αυτό βγει θετικό, εκβιάζονται από τους εργοδότες τους να μην το πούνε πουθενά και «δυσφημιστεί η επιχείρηση». Με βάση λοιπόν αυτή τη «λογική» περιμένουμε ν' αλλάξουν χαρακτήρα οι Θεσσαλονικείς για να πέσουν τα κρούσματα;

Δε διαφωνεί κανείς ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Όμως πρόληψη είναι η αποφυγή συνωστισμού κυρίως στους κλειστούς μαζικούς χώρους και στα ΜΜΜ, τα πολλά test και τα μέσα προστασίας.

Τι κάνει για όλα αυτά η κυβέρνηση;

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία, δεν μπορεί να διαθέσει ένα μικρό κονδύλι για να επισκευάσει πάνω από 100 λεωφορεία, ούτε βέβαια να τα θεωρήσει σημαντικότερα από τα περιπολικά και τα μηχανάκια που αγόρασε για τις κάθε είδους αστυνομικές δυνάμεις.

Ενοείται πως δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται στα εργοστάσια, τις βιοτεχνίες και κάθε χώρο δουλειάς. Μόνο αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 100 θ' ασχοληθούν οι ειδήμονες. Ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι μόνο για να βάζει πρόστιμα σε όποιον μπέρδεψε τον κωδικό στο μήνυμα ή φορούσε λάθος τη μάσκα ακόμα κι αν περπατούσε μόνος.

Δεν μπορεί να κάνει πολλά test ακόμα κι αν έτσι γλύτωνε πολλά χρήματα από τη θεραπεία.

Δεν μπορεί να κάνει γρήγορη ιχνηλάτηση.

Δεν μπορεί να παρέχει μέτρα προστασίας ακόμα και στο δημόσιο τομέα όπως π.χ. τα νοσοκομεία.

Αφού λοιπόν δε θέλει να κάνει όλα τα παραπάνω (γιατί ασφαλώς και μπορεί), κατηγορεί όλους εμάς για τη διασπορά του ιού, ενώ οι δικές της πολιτικές επιλογές μάς εκθέτουν σε κίνδυνο.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ 100 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗ ΜΕΡΑ;

Γιατί οι εικονικές προσλήψεις που έγιναν δε φτάνουν να καλύψουν ούτε όσους νόσησαν ή είναι σε καραντίνα. Σε πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ρεπό, κλινικές κλείνουν, προβλήματα δημιουργούνται ακόμα και με τις εφημερίες, όπως στο ΓΝΑ «Γεννηματάς» που στις 10/12 η Γ' Παθολογική δεν μπορούσε να κάνει την εφημερία της γιατί είχαν νοσήσει πολλοί γιατροί, νοσηλευτές κι άρρωστοι. Έτσι εφημέρευσαν οι γιατροί της κλινικής covid και οι άρρωστοι που έκαναν εισαγωγή είναι διασπαρμένοι σε όλο το νοσοκομείο.

Οι ΜΕΘ και οι ψευτοΜΕΘ έχουν γεμίσει. Ήδη αναφέρονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.Οι ελλείψεις σε έμπειρο προσωπικό σε τέτοιους χώρους κυριολεκτικά στοιχίζουν ζωές.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις κλινικές covid. Σε μηδέν χρόνο μεταφέρονται οι άρρωστοι μιας οποιασδήποτε κλινικής κι αυτή μετατρέπεται σε κλινική covid χωρίς να τηρούνται τα στάνταρ που πρέπει. Χωρίς ακόμα και εξειδικευμένο προσωπικό (οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι κ.ά. καθώς και νοσηλευτές που πριν δουλεύανε σε οποιοδήποτε τμήμα, με την καθοδήγηση ελάχιστων παθολόγων ή πνευμονολόγων, προσπαθούν για το καλύτερο, όμως αυτό δε λέγεται περίθαλψη). Ειδικές συσκευές επεμβατικού αερισμού και υψηλής ροής οξυγόνου, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολλούς ν' αποφύγουν τη διασωλήνωση, απλώς δε φτάνουν.

Να λοιπόν γιατί η κυβέρνηση κατηγορεί τους διαδηλωτές, που παίρνουν μέσα προστασίας και διεκδικούν τ' αυτονόητα, για «διασπορά του ιού». Να γιατί ετοιμάζουν ΕΔΕ ή αναγκαστικές μετακινήσεις στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για το κοινό καλό. Γιατί ποτέ τους δεν είχαν προτεραιότητά τους την υγεία μας. Γιατί ποτέ τους δε λογάριασαν τη ζωή μας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα για μας.

Α.Λ. - νοσηλεύτρια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου