Η κατάσταση που διαμορφώνει η κυβέρνηση κάνει τον απεργιακό αγώνα άμεση ανάγκη. Η κυβερνητική πολιτική για την πανδημία έχει αφήσει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στα μέσα μεταφοράς και τους χώρους δουλειάς. Οι δομές περίθαλψης καταρρέουν αφήνοντας τον κόσμο χωρίς ΜΕΘ, τεστ και νοσοκομειακό προσωπικό. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει αντεργατικά μέτρα που διαλύουν τους μισθούς και τα ωράρια, αλλά και για να επιβάλλει ένα καθεστώς διώξεων και καταστολής, όπως φάνηκε και με την απαγόρευση και το χτύπημα των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική, η απεργία της 26ης Νοέμβρη πρέπει να πάρει μαζικό και όχι «συμβολικό» χαρακτήρα.
Ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός της ηγεσίας των ΓΣΕΕ-ΕΚΘ, πιστός στο ρόλο του κυβερνητικού παρατρεχάμενου, άφησε την πόλη, τα εργοστάσια, τα μέσα μεταφοράς και την εστίαση χωρίς απεργία, άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Δεν έχουν κάνει το παραμικρό απεργιακό κάλεσμα και έχουν εξαφανιστεί από την καθημερινή ζωή των εργαζομένων. Άξιος ο μισθός που τους δίνουν τα αφεντικά τους για να παραλύουν το εργατικό κίνημα.
Αλλά και τα ίδια τα απεργιακά καλέσματα που έχουν γίνει από την ΕΔΟΘ, τις ομοσπονδίες, τις ΕΛΜΕ, και τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΠΑΜΕ, έχουν μείνει μετέωρα, καθώς οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στα ΔΣ, κυρίως με ευθύνη του ΠΑΜΕ, έχουν αφήσει τους εργαζόμενους να απεργήσουν χωρίς απεργιακό κάλεσμα.
Απεργία χωρίς απεργιακή συγκέντρωση δε νοείται. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εργατικό κίνημα, θεωρούμε ότι μπορούσε και έπρεπε να υπάρξει ενιαία εργατική συγκέντρωση στην πόλη, με τήρηση των μέτρων προστασίας, και κόντρα στις κυβερνητικές απαγορεύσεις για τις συναθροίσεις. Η πολιτική των συγκεντρώσεων των «κλειστού κλαμπ» δεν μπορεί να οργανώσει τον απεργιακό αγώνα και αφήνει τους συναδέλφους ανοργάνωτους απέναντι στην εργοδοσία. Κινείται στη λογική της «δια αντιπροσώπων» οργάνωσης, χωρίς συνελεύσεις και απεργιακές επιτροπές, στη λογική των «συμβολικών κινητοποιήσεων» κάποιων μελών του ΔΣ και συγκεκριμένων «προσκεκλημένων». Με αυτή την πρακτική («περιμένετε στο ακουστικό σας») δεν μπορεί να γίνει ταξική πάλη. Η ταξική πάλη δεν είναι «συμβολική» αλλά διεξάγεται από το σύνολο των εργαζομένων. Η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται από το ΠΑΜΕ στα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης μας, έχει βαριά ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά, και την αποστράτευση των εργαζόμενων από τα όργανα πάλης τους.
Καλούμε τους εργαζομένους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 26ης Νοέμβρη. Καλούμε τα ΔΣ των ομοσπονδιών και των σωματείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και να καλέσουν απεργιακές συγκεντρώσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν, να φέρουν τα όργανα που εκλέχθηκαν στο όνομα τους προ των ευθυνών τους, και να δημιουργήσουν συνθήκες για το κάλεσμα απεργιακών συγκεντρώσεων. Καλούμε σε στήριξη όσων συγκεντρώσεων σε χώρους δουλειάς ή κεντρικά, διαμορφώνουν όρους μαζικής συμμετοχής και πάλης των εργαζομένων.
Θεσσαλονίκη, 24/11/2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου