Πρόκειται, κατά πως ειπώθηκε, για 7.000 περίπου εργάτες γης, που αυτή την περίοδο δουλεύουν στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής για το μάζεμα του καρπού. Μαζί με την απεργία τους αποκαλύφθηκαν και οι συνθήκες δουλειάς και ζωής τους, για να φτάσει το προβεβλημένο στη χώρα μας φρούτο στο τραπέζι το δικό μας και των Ευρωπαίων κατά κύριο λόγο "φίλων μας".
Οι οικογένειες των Αλβανών αυτών οικονομικών μεταναστών ζουν για χρόνια στη χώρα μας δουλεύοντας στα χωράφια και τα κτήματα των ντόπιων, με μοναδική ασχολία τους τις πάσης φύσης γεωργικές εργασίες. Το εύγευστο φρούτο έχει την… ιστορία του.
Ακαριαία υπήρξε η αντίδραση των αφεντικών τους με την έναρξη της απεργίας. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να περιμένει η συγκομιδή του καρπού την εποχή αυτή κυριολεκτικά ούτε μια μέρα. Έτσι "εισήγαγαν" στρατιές άλλων άνεργων εργατών γης από την Αλβανία! Χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, αν δηλαδή "παροπλίστηκαν" οι απεργοί ή υπέκυψαν κάτω απ’ την απεργοσπαστική πίεση, μια χαρά λειτούργησαν τα δύο κράτη, το ελληνικό και το αλβανικό, για το σπάσιμο της απεργίας.
Η κίνηση αυτή, που δεν έγινε προφανώς ατομικά απ’ τον κάθε κτηματία, αναδεικνύει την αγαστή συνεργασία μεταξύ των κρατών, όταν πρόκειται να χτυπηθούν τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των εργατών και των εργαζομένων. Κατά τ' άλλα, σιγοκαίει η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις και τα κράτη τους. Όταν πρόκειται όμως για το τσάκισμα των διεκδικήσεων και των αγώνων των εργατών δεν υπάρχουν φραγμοί. Ίσα-ίσα αναδύεται αγαστή σύμπνοια.
Παρ' ότι αποκρύφτηκε επιμελώς, φαίνεται ότι απαιτήθηκε να δουλέψουν οι Αλβανοί εργάτες γης τη φετινή περίοδο της συγκομιδής με μειωμένα μεροκάματα λόγω κορονοϊού. Με βάση τις εξελίξεις, μια πιθανή πτώση πωλήσεων και κερδών επιχειρήθηκε να "ρεφάρει" με πτώση του εργατικού κόστους. Οι εργάτες δίκαια αντέδρασαν.
Λίγες μέρες μετά, ήρθε και η θεσμική επισημοποίηση αναδρομικά της αντεργατικής αυτής κίνησης ανάμεσα στα δύο κράτη. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Πρωτομαγιάς, περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει τις διακρατικές συμφωνίες, προφανώς τόσο αυτές που προηγήθηκαν όσο κι όσες ακολουθήσουν. Για τέτοια είμαστε, να ξεσπούν δηλ. απεργιακοί αγώνες, μέρες που είναι; Άσε που στρώνεται το έδαφος για ανάλογες κινήσεις σ’ όποιο τομέα απαιτηθεί.
Για το κεφάλαιο, οι εργάτες δεν είναι τίποτε περισσότερο από εργαλεία, εξαρτήματα της καπιταλιστικής μηχανής. Τα ξεζουμίζουν όσο είναι παραγωγικά, τα πετούν όταν γεράσουν ή τσακίσουν. Τα κρατούν σε καραντίνα όταν "περισσεύουν". Και, άμα λάχει, "εισάγουν" άλλα "εργαλεία" για να βγει η δουλειά.
Πώς το είπανε αυτό; "Ελεύθερη" μετακίνηση προσώπων; Αν και η Αλβανία δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της λυκοσυμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χαρά ακολουθεί τις "βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές" στις συναλλαγές της με κράτη-μέλη. Άλλωστε, αυτές είναι όχι μόνο διακρατικές αλλά διεθνείς. Έχουν μία και μόνο λέξη: ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ! Αλλά και ένα και μόνο αντίδοτο: ΤΑΞΙΚΟ ΑΓΩΝΑ!
Όσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε κάποια ανακοίνωση ή καταγγελία για το γεγονός από το τοπικό Εργατικό Κέντρο. Φυσικά, οι πιο πάνω εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ έχουν άλλα "σοβαρότερα" ν’ ασχοληθούν. Για την ακρίβεια το πως θα διασπούν, απαξιώνουν και τσακίζουν από τα μέσα κάθε αγωνιστικό-διεκδικητικό σκίρτημα της εργατιάς.
Οι εργάτες, όμως, πρέπει να ζήσουν, κάνοντας στις μέρες μας βήματα ταξικής συγκρότησης, συνειδητοποίησης και οργάνωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου