Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν (και) τον κορωναϊό;

Εκτός από τον ίδιο τον κορωναϊό, οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι και με τα μέτρα που παίρνονται με αφορμή και δικαιολογία τον ιό. Είτε επίσημα με κυβερνητικές αποφάσεις είτε ανεπίσημα με εργοδοτικές αποφάσεις, τα μέτρα δεν στοχεύουν στην προστασία της υγείας μας (για την οποία έχουν αποδείξει πόσο «νοιάζονται» μέσα από τη διάλυση της περίθαλψης, την επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, τα μηδαμινά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα εκατοντάδες εργατικά «ατυχήματα» για τα οποία οι εργοδότες δεν έχουν ποτέ συνέπειες κ.ά.). Κοινός παρονομαστής τους είναι η μεταφορά κάθε είδους βάρους που προκύπτει από την έξαρση του κορωναϊού στις πλάτες των εργαζόμενων.

Στο επικοινωνιακό επίπεδο, η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι στηρίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Αυτό δεν το κάνει γιατί ο ιός μπορεί να προσβάλει τους… ισολογισμούς και τα μηχανήματα, αλλά για να εγκρίνει εξαρχής κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία που μπορεί να προωθηθεί στην επόμενη περίοδο. Τα πρώτα δείγματα εμφανίστηκαν ήδη, με επιχειρήσεις στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου που έκλεισαν με βάση τα μέτρα του υπουργείου να ανακοινώνουν στους εργαζόμενους ότι δεν θα πληρωθούν λόγω «ανωτέρας βίας». Παράλληλα και καθώς δημιουργείται σκηνικό οικονομικής κρίσης, επειδή το σύστημα –παρά την κυριαρχία του– δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στον εαυτό του ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την έξαρση ενός ιού, ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις σε μισθούς και οι συζητήσεις για μειωμένα ωράρια, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών και απολύσεις. Από την άλλη, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η πίεση για εργαζόμενους σε διάφορους χώρους, όπως τα νοσοκομεία ή τα σουπερμάρκετ, όπου κόβονται άδειες και ρεπό.

Τα πρώτα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση (και τα μόνα προς το παρόν) αφορούν σε διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις: αναστολή καταβολής ΦΠΑ, πληρωμής οφειλών προς τις εφορίες, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρέωσης καταχώρησης ωραρίου και υπερωριών στο ΕΡΓΑΝΗ. Επιχειρείται ταυτόχρονα η προώθηση μέτρων ελαστικοποίησης της εργασίας που καταστρατηγούν το ωράριο και διευκολύνουν τους εργοδότες, όπως είναι η «τηλεργασία», δηλαδή η δουλειά από το σπίτι ή κατά τη μετακίνηση με εξοπλισμό του ίδιου του εργαζόμενου. Αντίθετα με όσα γράφει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο «Εργασίας», έτσι καθόλου δεν «διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών», αφού είναι αδύνατο να φροντίζεις παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας και την ίδια ώρα να δουλεύεις στον υπολογιστή! Παρόμοια μέτρα προωθούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη, θυμίζοντας τις καταστροφικές για τους εργαζόμενους συνέπειες των αντίστοιχων ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν με την οικονομική κρίση του 2008.

Μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο όλων των σχολείων και παιδικών σταθμών στη χώρα, τα προβλήματα για τους εργαζόμενους γονείς πολλαπλασιάζονται. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο, αφήνοντας ως μόνη «λύση» τη χρησιμοποίηση της κανονικής άδειας, για όσους μπορούν και με ερωτηματικό τις συνέπειες για όσους την πάρουν. Έτσι κι αλλιώς όμως, διαφαίνεται μια μεθόδευση με την οποία οι εργαζόμενοι γονείς θα εξαναγκαστούν σε πολυήμερες άδειες που θα αφαιρούνται από την κανονική τους και σίγουρα με μειωμένο μισθό καθώς το κλείσιμο των σχολείων θα παρατείνεται. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για κανένα μέτρο «προστασίας» αλλά για απόλυτη διευκόλυνση της εργοδοσίας και μετακύλιση ολόκληρου του κόστους διαχείρισης του κορωναϊού στις πλάτες των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούμε συλλογικά απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας με αφορμή τον κορωναϊό. Καθώς αποδεικνύεται ξανά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο ότι η ζωντανή εργασία είναι αναγκαίος όρος για την παραγωγή (όπως δεδομένα είναι και για την απόσπαση υπεραξίας για την αναπαραγωγή του συστήματος), πρέπει να διεκδικήσουμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε κάθε περίπτωση, να αντιπαλέψουμε το κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής που καλλιεργείται, να αντισταθούμε στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να μην επιτρέψουμε τη μονιμοποίηση των μέτρων ενίσχυσης της εργοδοσίας που προωθούνται σαν προσωρινά. Είτε πρόκειται για την περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη φροντίδα των παιδιών, είτε για την άδεια, τα δίδακτρα κ.ο.κ. ο εργαζόμενος λαός καλείται να πληρώσει το λογαριασμό του κορωναϊού. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

- Τα δικαιώματά μας δεν θα γίνουν θυσία στο βωμό της έξαρσης του κορωναϊού
- Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την κυβερνητική πολιτική που την ενισχύει
- Πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου