Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Πλαίσιο ΕΡΓΑΣ- Ταξικής Πορείας για τη συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών της 18ης Μαΐου

88 νέα προαπαιτούμενα καλείται να νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Προαπαιτούμενα που θα βάζουν παραπέρα το μαχαίρι στο κόκκαλο και θα βαθαίνουν την επίθεση ξένου και ντόπιου κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους και τον λαό. Στο τραπέζι είναι η μείωση του αφορολόγητου όριού εισοδήματος, παραπέρα χτύπημα στο ασφαλιστικό, τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη και τα κοινωνικά επιδόματα. Οι συλλογικές συμβάσεις θα δεχτούν παραπέρα πλήγμα στην κατεύθυνση της πλήρους διάλυσης τους καθώς θα κρίνεται αν η σύμβαση έχει την απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα των εργοδοτικών οργανώσεων για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Σε όλη αυτή την κουβέντα εντάσσονται και οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει αυτά τα μέτρα σαν τα τελευταία που απαιτούνται προκειμένου τον Αύγουστο να γίνει η περίφημη έξοδος από τα μνημόνια. Μόνο που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική γιατί τα μέτρα και οι νόμοι που πέρασαν τον καιρό των μνημονίων θα μείνουν, όπως θα παραμείνει και η εποπτεία των ιμπεριαλιστών.
Οι ενδοιμπεριαλιστικοι ανταγωνισμοί ΗΠΑ-Ρωσίας τροφοδοτούν τις αντιδραστικές και επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή απειλώντας τους λαούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντείνεται η εξάρτηση της Ελλάδας παραχωρώντας όλο και περισσότερες διευκολύνσεις για αυτό και εμείς πρέπει να καταδικάσουμε κάθε ενέργεια άμεσης ή έμμεσης, εδαφικής ή άλλης διεκδίκησης, αλλαγής συνόρων, αλυτρωτισμού, σωβινισμού και τυχοδιωκτισμού, της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας ή της Ελλάδας σε βάρος της Τουρκίας.

Η συνολική κατάσταση δεν αφήνει τους μισθωτούς τεχνικούς ανεπηρέαστους. Ένας χώρος ο οποίος βιώνει την ανεργία στο πετσί του αλλά και για όσους «τυχερούς» εργάζονται τα πράγματα δεν είναι και καλύτερα. Οι εργασιακές σχέσεις είναι σχέσεις γαλέρας, με το περίφημο μπλοκάκι να είναι η βασική μορφή τους, οι μισθοί ολοένα και να γίνονται μικρότεροι, οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία έχουν αυξηθεί λόγω του νόμου Κατρούγκαλου ενώ δεν υπάρχει καμιά συλλογική σύμβαση εδώ και πολλά χρόνια που να καλύπτει τα μέλη του σωματείου. Εργασιακές σχέσεις που αν αναλογιστεί κανείς και το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας αλλά και με την όργιο της εργοδοτικής τρομοκρατίας που υπάρχει με απολύσεις όσων αγωνίζονται ακόμα και εγκύων γυναικών και με αποκορύφωμα τον κώδικα δεοντολογίας εργαζομένων όπου απαιτείται η πλήρης συμμόρφωση των εργαζομένων στα συμφέροντα της εργοδοσίας αν θέλουν να παραμείνουν στην εργασία, Επίσης με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΕ που προτείνεται από τη διοίκησή του ουσιαστικά διασπά το πτυχίο του μηχανικού αφού εισάγεται ο θεσμός των κλάσεων όπου ο μηχανικός θα είναι αναγκασμένος να τρέχει με το αζημίωτο βέβαια από σεμινάριο σε σεμινάριο και από εξετάσεις σε εξετάσεις προκειμένου να έχει το δικαίωμα να εξασκεί το επάγγελμά του.

Μπροστά σε όλα αυτά θα πρέπει το σωματείο να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακοπούν όλα αυτά με κύριο στόχο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα καλύπτει όλους τους συναδέλφους αλλά και την ανατροπή του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΤΕΕ. Στόχοι που για να επιτευχθούν δεν αρκεί μόνο μια δράση «για να βγούμε από την υποχρέωση», ούτε ακτιβίστικες ενέργειες και ούτε λογικές αντιπροσώπευσης ή συνδιαχείρησης. Όπως επίσης δε βοηθάνε οι κούφιες αντιπαραθέσεις για το αν θα πάει το πανό του σωματείου στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ή στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων κλπ. Αυτό που απαιτείται για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι ο αγώνας να πάει στα χέρια των συναδέλφων, να είναι μαζικός και παρατεταμένος και το σημαντικότερο να μην είναι ξεκομμένος με τους αγώνες του λαού και των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική των ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου - κυβέρνησης η οποία εκφράζεται κυρίως με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Μια πρώτη ευκαιρία για να εκφραστούν οι συνάδελφοι τεχνικοί είναι η απεργία της 30 Μάη. Μια απεργία που οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θέλουν να δώσουν χαρακτήρα ταξικής συνεργασίας μέσω της λεγόμενης κοινωνικής συμμαχίας με τους εργοδοτικούς φορείς . Η απεργία στις 30 Μάη πρέπει να γίνει εφαλτήριο αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και καταγγελίας των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η απεργία είναι κατάκτηση των εργαζομένων και μέσο πάλης το οποίο δεν τους το χαρίζουμε. Οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να δώσουν την μάχη της απεργίας κόντρα στην εργοδοσία, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα όπου συμμετοχή στην απεργία σημαίνει συνήθως και απόλυση. Να πάμε κόντρα στο κλίμα απογοήτευσης και να αντιπαλέψουμε την μοιρολατρία που λέει ότι δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή στις απεργίες. Να μετατρέψουμε την απεργία σε ημέρα αγώνα για να διεκδικήσουμε συλλογική σύμβαση, την ανατροπή των μνημονιακών νόμων αλλά και σχεδιασμούς όπως το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΕ.

Να δυναμώσουμε την κατεύθυνση του αγώνα και της αναμέτρησης στο κίνημα και να παλέψουμε για:


· Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών

· Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου κι όλων των προηγούμενων

· Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων

· Κατάργηση πλειστηριασμών-κατασχέσεων και του ΚΕΑΟ

· Κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών για άνεργους μηχανικούς χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων αλλά και κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στους υπόλοιπους.

· Να μην περάσει η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΤΕΕ

· Συμμετοχή του Σωματείου στην απεργία στις 30 Μάη


ΕΡΓΑΣ – ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου