Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Γιάννενα: Εκλογές στο σωματείο επισιτισμού-τουρισμού - 24 - 28 Απριλίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ. ΕΝΑ ΚΑΖΑΝΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ!

Εκατοντάδες – κατά κύριο λόγο νέοι – είμαστε όσοι δουλεύουμε σε αυτό τον χώρο. Ο χώρος αυτός γιγαντώνεται καθώς στην πόλη ο τουρισμός δεν είναι πλέον μόνο η «περίοδος των γιορτών» αλλά μια μόνιμη κατάσταση σχεδόν όλο το χρόνο που μάλιστα διευρύνεται όλο και περισσότερο. 

Από τα ξενοδοχεία και τις μεγάλες αλυσίδες καφέ και ντελίβερι που συγκεντρώνουν δεκάδες εργαζομένους μέχρι τις μικρές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό με τον ιδρώτα μας «κινούμε» την τουριστική οικονομία που γεμίζει τις τσέπες των αφεντικών. Οι παράγοντες της πόλης και τα αφεντικά χτίζουν πάνω σ' αυτόν τον ιδρώτα μια βιτρίνα. Πίσω όμως απ’ αυτή τη βιτρίνα η παροχή υπηρεσιών πατάει πάνω σε εργαζόμενους που λιώνουν σόλες παπουτσιών δουλεύοντας σε συνθήκες γαλέρας, που αυξάνουν καθημερινά και τα λεγόμενα εργατικά «ατυχήματα». Με εξαντλητικά, σπαστά ωράρια, χωρίς ρεπό, 7 μέρες τη βδομάδα. Συνθήκες σεζόν όλο το χρόνο με ελάχιστες απολαβές. Και αν κάπου δεν υπάρχει δουλειά πετιούνται στο δρόμο χωρίς δυνατότητα ούτε για ταμείο ανεργίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΧΙ ΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΙΤΕΣ! Τα πουρμπουάρ δεν είναι μισθός! Είμαστε εργαζόμενοι όχι ζητιάνοι. Η ασφάλιση δεν πάει με ποσοστό, να μας βάζουν δύο στα πέντε μεροκάματα. Τα δώρα και τα επιδόματα είναι καθολικά δικά μας, δεν εξαρτώνται απ’ το αν έχει δουλειά ή όχι η επιχείρηση. Εμείς άλλωστε τα ίδια θα πάρουμε κι όταν έχει δουλειά, δεν είμαστε συνεργάτες.

Αυτά και πολλά άλλα που δείχνουν μια συνεχή καταπάτηση δικαιωμάτων και σε μικρές αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου δεν είναι αυθαιρεσίες μεμονωμένων εργοδοτών. Είναι κατεύθυνση της πολιτικής που τους λύνει τα χέρια. Είναι η επίθεση της κυβέρνησης, των μηχανισμών του κράτους που στόχο έχουν να φοβίζουν όλους εμάς είτε κάνοντας τα στραβά μάτια (πχ επιθεώρηση εργασίας) είτε απειλώντας ανοιχτά (αστυνομία, δικαστήρια).

ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ! Γιατί συνολικά οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ταξική πολιτική επίθεσης του κεφαλαίου και του κράτους απέναντι μας, με στόχο να αυξάνουν την κερδοφορία τους. Δεκάδες αντεργατικοί νόμοι διαλύουν τα δικαιώματά μας και γιγαντώνουν την εκμετάλλευση. Ο ν. Χατζηδάκη και ο πρόσφατος του Γεωργιάδη φτιάνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα. Γιατί η υποταγή στην εκμετάλλευση και η φτώχεια που μεγαλώνει μέσω της ακρίβειας θα χειροτερεύουν κι άλλο τις συνθήκες. Μόνο ένα μαζικό εργατικό κίνημα μπορεί να αντισταθεί, να διεκδικήσει και να κατακτήσει δικαιώματα. Να επιβάλει αυξήσεις πραγματικές με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνθήκες ασφάλειας κτλ. Γιατί όπως αυξάνουν οι πολεμικοί κίνδυνοι και μπλέκουν τη χώρα σ’ αυτούς τους κινδύνους για τα συμφέροντα των Αμερικάνων σε λίγο θα μας πουν να πάμε και να σκοτωθούμε γι' αυτούς.

ΟΡΓΑΝΩΣΕ τον ΑΓΩΝΑ – ΓΡΑΨΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ! Γιατί όσοι σου λένε μακριά απ’ τα «πολιτικά», μακριά απ’ το σωματείο, μακριά από τις απεργίες, εννοούν να κάτσεις στα αυγά σου και να σκύβεις μια ζωή το κεφάλι. Αν τα αφεντικά δε μας υπολογίζουν, αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και μόνο με μαζικό αγώνα αλλάζει. Αν η ΓΣΕΕ κάνει απεργίες τουφεκιές είναι για να μας απομακρύνει από την ταξική οργάνωση. Η λύση είναι να οργανώνουμε εμείς τους αγώνες και τους στόχους μας. Αν το σωματείο δεν κάνει συνελεύσεις αλλά είναι απλά μια σφραγίδα, η λύση είναι να ενισχύσουμε τις μαζικές διαδικασίες και την πίεση για περισσότερες. Να αλλάξουμε το συσχετισμό μέσα σ' αυτό.

ΨΗΦΙΣΕ - ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 

Ενίσχυσε την κατεύθυνση της μαζικής σύγκρουσης με το κεφάλαιο. Όχι την αδιέξοδη προσπάθεια συνεννόησης με τους εργοδότες. Όχι τη λογική των «καλών» προτάσεων για να «τα βρούμε» κάπου στη μέση, που προσπαθούν συμβιβάσουν αντίθετα συμφέροντα. Όχι την λογική του «θα διεκδικήσουμε στα δικαστήρια». 

Αλλά την κατεύθυνση των συλλογικών διαδικασιών, των συζητήσεων των εργαζομένων, της ενότητάς τους, των αποφάσεων αγώνα από εμάς τους ίδιους για εμάς. Την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης ενός εργατικού κινήματος που δε θα κινείται στα όρια που του επιτρέπουν αλλά στις δυνατότητες της εργατικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου