Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Για τη σημερινή συγκέντρωση στο υπ. Υγείας

Με περιορισμένη μαζικότητα, αν και οριακά μεγαλύτερη από άλλες φορές, πραγματοποιήθηκε η σημερινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας ενάντια στη διάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού που προωθεί η κυβέρνηση. Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δεν έχασε την "ευκαιρία" να επαναλάβει τους συνηθισμένους θεατρινισμούς ταρακουνώντας τα κλειστά ρολά του υπουργείου και καλώντας τους κυβερνητικούς παράγοντες να τη δεχτούν για συνομιλίες. Δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι, σ' αυτή τη φάση, η κυβέρνηση επέλεξε ως συνομιλητή την ΕΝΕ, τις προτάσεις της οποίας αξιοποιεί προκειμένου να επιβάλει -όπως επιθυμεί το σύστημα από χρόνια- τεχνητούς διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.



Η ΠΟΕΔΗΝ βέβαια, επίσης αναπαράγει ανάλογους διαχωρισμούς, τόσο με την "αντιπρότασή" της για ξεχώρισμα του νοσηλευτικού προσωπικού από τους υπόλοιπους υγειονομικούς, όσο και με την επιλογή της να προκηρύξει στάση εργασίας αποκλειστικά για τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, αφήνοντας εκτός κινητοποίησης τους υπόλοιπους. Φυσικά, ούτε για την προπαγάνδιση και τη μαζική συμμετοχή αυτών δεν φρόντισε τις προηγούμενες μέρες, καθώς η πάγια λογική της είναι οι συμβολικές κινητοποιήσεις, στις οποίες δεν υπάρχει ρόλος για τους ίδιους τους εργαζόμενους πέρα από το να χειροκροτούν μπροστά στις κάμερες. Άλλωστε οι υπερφίαλες "απειλές" ότι "θα μείνουμε μπροστά στο υπουργείο μέχρι τις 6" προσγειώθηκαν επίσημα στη ρητή εκτίμηση ότι "μας έδειξαν οι κάμερες, πετύχαμε το στόχο μας". Η συγκέντρωση λοιπόν διαλύθηκε μόλις συγκεντρώθηκαν αρκετά (;) τηλεοπτικά πλάνα.

Η Ταξική Πορεία παρέμβηκε στη συγκέντρωση αναδεικνύοντας την ανάγκη ενιαίου μετώπου όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, κόντρα στους τεχνητούς διαχωρισμούς που μόνο σκοπό έχουν την αποδυνάμωση του αγώνα. Κόντρα και στις αυταπάτες που καλλιεργούν επί χρόνια διάφορες συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπόσχονταν ότι θα αναλάβουν την "αναβάθμιση" επιμέρους ομάδων εργαζόμενων, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό ΔΕ, πάντα ως συνομιλητές της εκάστοτε κυβέρνησης και με τη λογική της ανάθεσης. Λογικές και πρακτικές που χρεωκόπησαν κι άφησαν τους εργαζόμενους στον αέρα, αποδεικνύοντας ότι το σύστημα προωθεί τους διαχωρισμούς όχι με σκοπό τη βελτίωση της θέσης οποιουδήποτε μέρους, αλλά την υπονόμευση του αγώνα που απαιτείται ενάντια στην κοινή επίθεση που δέχονται συνολικά οι υγειονομικοί. Μόνο συνολικά και συλλογικά, με όπλο την ενότητά τους, μπορούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να αντισταθούν στην προωθούμενη διάταξη αλλά και να διεκδικήσουν τα κοινά τους εργασιακά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου